Mijn favorieten

Asbest

Asbest in je dak, wat nu?
Alle daken waarin asbest zit dat in contact staat met de buitenlucht moeten in 2024 gesaneerd zijn. Heb jij het vermoeden dat je zo'n dak hebt? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de verwijdering daarvan. Hiervoor is tot en met 2019 een kleine subsidie beschikbaar. In de praktijk blijkt dat je zelf voor hoge kosten kan komen te staan.
In de jaren dertig werd al gewezen op de gezondheidsrisico's. Het inademen van de vezels kan zorgen voor zogenoemde 'stoflongen', ook bekend als asbestkanker. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in de bouw verboden.
 
Asbest herkennen
Asbest vind je het meest op deze vijf plaatsen: rookkanalen, golfplaten daken, brandwerend materiaal bij de cv-ketel, onder een vinylvloerbedekking en in het dakbeschot.
Zolang de asbest vaste vorm heeft, is er weinig aan de hand. Maar vooral bij daken zorgt de tijd voor verval en dat is een gevaar voor de gezondheid. Mede daarom besliste de overheid dat in 2024 alle asbesthoudende daken waarbij het asbest in contact staat met de buitenlucht verwijderd moeten zijn. Het gaat hierbij om golfplaten daken en dakleien, niet om dakbeschot.
 
Subsidie voor het verwijderen van asbest
Voor daken vanaf 35 vierkante meter was al een subsidie beschikbaar, maar vanaf juli 2017 geldt dit ook voor kleinere daken. Die subsidie staat vast tot en met 2019. Voor meer informatie over de subsidie kun je contact met de gemeente opnemen.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring