Spring naar content

Bij het afsluiten van een woonhuisverzekering is het belangrijk dat u weet hoeveel uw huis waard is. Op deze manier voorkomt u dat uw woning tegen een te lage waarde wordt verzekerd. Onderverzekering kan namelijk bij een eventuele schade behoorlijk veel invloed hebben op de schade-uitkering.

De ene verzekeraar is de andere niet.

Sommige verzekeraars geven standaard garantie tegen onderverzekering bij het afsluiten van een woonhuisverzekering. Andere verzekeraars vragen om een ingevulde herbouwwaardemeter, voordat ze garantie tegen onderverzekering verstrekken. Een herbouwwaardemeter is een hulpmiddel waarmee de herbouwwaarde van de woning kan worden vastgesteld. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om een vernietigde woning geheel opnieuw op te bouwen, bijvoorbeeld na een brand. 

Garantie tegen onderverzekering.

Garantie tegen onderverzekering houdt in dat de werkelijke schade wordt vergoed, ook als deze meer bedraagt dan het verzekerd bedrag. Heeft u geen garantie tegen onderverzekering? Controleer dan regelmatig of het verzekerd bedrag nog overeenkomt met de waarde van uw woning. Dat de gevolgen van onderverzekering niet niks zijn, blijkt namelijk wel uit onderstaand voorbeeld:

Stel: uw woonhuis heeft een waarde van € 400.000, maar is verzekerd voor € 200.000 zonder garantie tegen onderverzekering. Na een brand blijkt dat u € 100.000 schade heeft. U krijgt in deze situatie slechts € 50.000 uitgekeerd, omdat u 50% bent onderverzekerd.

Heeft u via ons de verzekeringen lopen en wilt u graag weten of uw woonhuis tegen de juiste waarde verzekerd is? Neem dan gerust contact met ons op. Eventueel kunnen wij een herbouwwaardemeter naar u toesturen.